Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség tizenötödik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, a Szent Márton évhez igazodva Szent Márton nyomában − A keresztény Európa születése (313-1000) címmel.

A vetélkedőre 206 iskolából 300 csapat jelentkezett: ez 900 diákot jelent, akik bekapcsolódtak a vetélkedőbe. Jelentkezni 2015. november 30-ig lehetett a culturanostra.bences.hu oldalon.

Erdély és Partium Felvidék Magyarország Vajdaság Összesen
Jelentkezés
1. forduló
26 8 261 5 300

Az első fordulóra 2015. december 10-én, csütörtökön került sor. A 100 kérdésből álló teszt-feladatsort a csapatoknak iskolájukban, számítógép használatával kellett megoldaniuk délután 14-16 óra között.

A második, regionális fordulóba 179 csapat jutott, melynek 16%-a határon túli iskolából jelentkezett.

Erdély és Partium Felvidék Magyarország Vajdaság Összesen
Jelentkezés
1. forduló
26 8 261 5 300
2. forduló 16 8 150 5 179

A továbbjutott csapatok 2016. február 9-én megírták a 2. fordulós feladatlapot a Kárpát-medence 18 településén: Budapest, Debrecen, Dicsőszentmárton, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kiskunhalas, Komárom, Léva, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Somorja, Szatmárnémeti, Temesvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Zenta.

A fordulóból a legjobban teljesítő 10 csapat jut a pannonhalmi döntőbe.

Erdély és Partium Felvidék Magyarország Vajdaság Összesen
Jelentkezés
1. forduló
26 8 261 5 300
2. forduló 16 8 150 5 179
Döntő 1 1 7 1 10

A döntő 2016. március 18-20. között a Pannonhalmi Főapátságban került megrendezésre, ahol a csapatok és kísérőtanáraik a szervezők vendégei voltak. A szóbeli fordulóra a szombat délelőtti ünnepélyes megnyitót követően délután kerül sor, neves szakemberekből álló zsűri előtt. A zsűri elnöke Dr. Deák Viktória Hedvig OP (főiskolai tanár, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola), további tagjai: Dr. Nagy Balázs (egyetemi docens, ELTE), Dr. Dejcsics Konrád OSB (főkönyvtári igazgató, Pannonhalmi Főapátság), Csapláros Andrea, múzeumigazgató, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

A március 19-én, a Pannonhalmi Főapátság konferenciatermében megrendezett díjátadó ünnepségén Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát elmondta, hogy külön öröm számára, hogy a Szent Márton-év alkalmából – apát elődeihez hasonlóan - Szent Márton, azaz Pannonhalma apátjaként köszöntheti a döntősöket. Szent Márton a legnépszerűbb és ezáltal a legismertebb szentek egyike. Sem neve, sem élete nem tűnt el nyomtalanul, hiszen kihajtott mustármagként él közöttünk életpéldája. Pannonhalma többszörösen (a város, a monostor, a bencés kongregáció és a bazilika) és 1020 éve élvezi Szent Márton védelmét.

Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke a reményét fejezte ki, hogy a versenyt jövőre ugyanígy, ugyanilyen színvonalon és még több résztvevővel fogják megszervezni.

Hegyi László, egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megköszönte, hogy a szervezők megteremtettek egy hagyományt azzal, hogy a kisebbségi létbe kényszerült és az anyaországi diákok egy jelképes helyen, ezeréves országunk egyik legfontosabb történelmi helyszínén, Pannonhalmán versengenek egymással immár 15 éve. Kiemelte, hogy a ma történései veszélybe sodorták a keresztény Európa jövőjét, amelynek éppen a születéséről szólt a Cultura Nostra 15. versenysorozata. Az 1700 éve született Szent Márton életpéldájával mutatják meg az egyházak embermentő, szolidaritási és lelkiségi tevékenységeit.

Dr. Deák Viktória Hedvig a zsűri elnöke fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fiatal versenyzők nemcsak széles körű tudással rendelkeznek, hanem humoruk is van és kreatívak is. Nagyon örülne, ha ilyen tehetséges, nyitott fiatalok lennének a jövő történelemtanárai.

A Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját Deák Viktória Hedvig, a zsűri elnöke adták át az első helyezett csapatnak.

A vetélkedő végeredménye:

 1. Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc
  Csehes András, Szabó Zoltán Ábel, Csehes Ádám; felkészítő tanárok: Gecse Angéla, Molnár Csaba
 2. Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba
  Labos Júlia, Köles István Ákos, Tömő Ákos; felkészítő tanár: Szabó László
 3. Váci Piarista Gimnázium és Kollégium, Vác
  Horváth Hanga, Petrik Regina, Sipos Réka; felkészítő tanár: Pálfai Remig
 4. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Debrecen
  Bálint Janka, Varga Imre Solt, Nagy Bertalan; felkészítő tanár: Új Imre Attila
 5. Dugonics András Piarista Gimnázium, Szeged
  Tóth Zsanett, Tapodi Krisztián, Aleksza János; felkészítő tanár: Károlyi Attila
 6. Selye János Gimnázium, Komárom
  Dóczé Sándor Efraim, Elek Fanni Mária, Kis Kata Zsófia; felkészítő tanár: Elek József
 7. Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium, Szigetszentmiklós
  Takács Károly, Nagy Szilárd, Lőcsei Virág; felkészítő tanár: Nyuli Kinga
 8. Óbecsei Gimnázium, Óbecse
  Polyák Gabriella, Rajsli Dália, Goór Yvett; felkészítő tanár: Rózsa Péter
 9. Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
  Pető Gábor, Orsik Péter, Nagy Kristóf; felkészítő tanár: Berta Annamária
 10. Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti
  Lázin Áron, Ilyés Adrienn, Katuna Gergő; felkészítő tanár: Csorján Árpád József

A verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Balassi Intézet, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A döntőbe került csapatokat és tanáraikat egy immár hagyományossá vált nyári jutalomúton is vendégül látjuk július 4-9. között. Pannonhalmán a Főapátságot, annak gyűjteményeit (könyvtár, levéltár) és az időszaki kiállítást mutatjuk be számukra, illetve részt vehetnek orgonahangversenyen is. Bábolnán felülhetnek a híres arab lovakra, Tihanyban és környékén a Balaton szépségeit fedezhetik fel a jutalomút résztvevői. Herendi porcelánfestés és balatoni kirándulás teszi gazdagabbá a dunántúli térség kultúrájának megismerését. A részt vevő Kárpát-medencei fiatalok a tartalmas nyári kiránduláson ismeretséget köthetnek, amit az egyetemi évek tovább mélyíthetnek.

Második forduló pontszámai

Felkerültek a második forduló pontszámai. 2016. március 18-20. között, a Pannonhalmi Főapátságban sorra kerülő döntőbe a legalább 81 pontot elérő csapatok jutottak! A döntőbe jutott csapatoknak gratulálunk! A döntőbe jutott csapatoknak hamarosan hivatalos értesítést küldünk!
A második forduló feladatlapja és megoldókulcsa.

Második forduló

Felkerültek a második forduló beosztásai.

Tudnivalók a második fordulóról

A második forduló ideje: 2016. február 9., kedd, 14-16 óráig.
Figyelem! A budapesti helyszínen 15-17 óra között kerül sor a feladatlapok megírására.
A feladatlapot helyben kapják kézhez, megoldásához segédeszköz nem használható. A feladatlapot a három fős csapat együtt oldja meg.

A szóbeli döntőbe a 2. fordulóban legjobban teljesítő 10 csapatot hívjuk be, amely 2016. március 18-2016. március 20. között kerül megrendezésre kiegészítő programokkal a Pannonhalmi Főapátságban.
Az eredményeket március 4-ig honlapunkon közzétesszük.
A 2. fordulóhoz és a döntőhöz ajánlott szakirodalom megegyezik a kiírásban szereplővel.

Helyes megoldások

Felkerültek az első forduló helyes megoldásai.

Első forduló pontszámai

Felkerültek az első forduló pontszámai. Amelyik csapatnak nem jelent meg a pontszáma, lépjen kapcsolatba a szervezőkkel a culturanostra kukac osb pont hu címen!

A második fordulóba azok a csapatok jutottak, akik legalább 50 pontot értek el.

Tudnivalók az első fordulóval kapcsolatban

Az első forduló 2015. december 10., csütörtök, 13:55-tól 16:00-ig lesz.
Az első forduló menete: a forduló napján a csapatok a kérdéssort és a megoldólapot a http://culturanostra.bences.hu/elso_fordulo címről, bejelentkezés után tölthetik le. (Felhívjuk figyelmüket, hogy a dokumentumokat a csapatok mindenképpen mentsék le a saját gépükre és onnan nyissák meg!) A kitöltött feladatlapokat ugyanezen címen található feltöltő mező segítségével lehet feltölteni. A csapatoknak a bejelentkezéséhez a regisztrációkor megadott e-mail címet és a regisztrációt követően küldött jelszót kell használniuk! (Ha a kapott jelszó nem működik vagy elvesztette, a bejelentkezési felületen kérhet új jelszót, de csak arra az e-mail címre, amit jelentkezéskor megadott!)
Sikeres feltöltés esetén ez a szöveg olvasható: Sikeresen feltöltötte a feladatlapot! Az elért pontokat megtekinthetik december 16-tól honlapunkon! A kitöltött feladatlapot csak egyszer lehet feltölteni. Több feltöltésre, javításra nincs mód!

Minden csapat a versenyt megelőzően bizonyosodjon meg arról, hogy be tud jelentkezni és a mintadokumentumokat le tudja tölteni!

Az első forduló feladatlapját a három fős csapat együtt oldja meg, ehhez kérnénk a felkészítő kollégák együttműködését! A csapatok a feladatok megoldásához segédeszközt használhatnak!
A második fordulóba azok a csapatok jutnak, akik legalább 50 pontot érnek el. Az elért pontokat megtekinthetik december 16-tól honlapunkon!

Szakirodalom lista

A honlapon elérhető a versenyhez használható szakirodalom listája. A digitalizált változat október 10. után kerül fel.

Felhívás

A honlapon elérhetőek a XV. Cultura Nostra történelmi vetélkedővel kapcsolatos információk! Tovább

Versenyfelhívás

A XV. Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő felhívásának várható közzététele szeptember 10.!